QLiCT nieuwsbrief februari 2012
   
 
Een vlekkeloze operatie

Succesvolle netwerk-uitrol op vijftien scholen van OPSO Purmerend
Vijftien basisscholen van OPSO (Openbaar Primair en Speciaal Onderwijs) in Purmerend zijn onlangs overgestapt op het netwerk van  QLiCT. Begin december vond de eerste uitrol plaats en begin maart is de operatie op alle scholen klaar. QLiCT vroeg Harry Plaatsman, beleidsmedewerker automatisering van het schoolbestuur van OPSO en ICT-coördinatoren Petra van Hulsen van de basisscholen De Boemerang en (deels) Oeboentoe en Robert Devilee van SBO Tangram, hoe alles is verlopen.

Zo’n zes maanden geleden besloot het schoolbestuur OPSO om alle vijftien basisscholen aan te sluiten op het QLiCT-netwerk. Volgens Harry Plaatsman niet omdat ze niet tevreden waren; ze hadden een fantastisch bovenschools systeem met zeer kundige ICT-beheerders die alle scholen bedienden, maar het onderhoud werd steeds ingewikkelder en de kosten waren te hoog.

Harry PlaatsmanSoepel verlopen
Harry Plaatsman is erg tevreden over het verloop van de operatie: ‘Ik kende QLiCT al van de scholen van het andere bestuur waar ik ook voor werk (SPOOR) en ik had alleen maar goede verhalen gehoord. De uitrol zelf is geweldig gegaan en ik heb er zelf bijna geen werk aan gehad. Tijdens de werkzaamheden werd ik ook niet gebeld, het was heel rustig. Alles was zo geregeld dat de ICT-coördinator van de betreffende school verantwoordelijk was. Ik vind dat het op alle scholen heel vlotjes en soepel is verlopen.’


Robert DevileeLekker duidelijk
Op de school van Robert Devilee, SBO Tangram, heeft de netwerk-uitrol een paar dagen geleden plaatsgevonden. Robert vertelt vol enthousiasme over het volgens zijn eigen woorden vlekkeloze verloop. ‘Binnen drie dagen was de klus geklaard. Ik had erop gerekend dat ik het er heel druk mee zou krijgen, maar ik kon gewoon doorwerken en hoefde haast niets te doen. Ik moest natuurlijk wel beschikbaar zijn. Ik had iedereen op mijn school gewaarschuwd dat ze drie dagen lang geen gebruik konden maken van de computer, maar dat was eigenlijk niet nodig geweest. De mannen van QLiCT gaven een seintje als het nodig was om de computers af te sluiten’. Robert is nu nog even bezig met de finetuning van het geheel, maar hij is al heel erg blij met het nieuwe netwerk. ‘Ik kan veel meer zelf doen en ik kan inloggen op iedere computer. Met het uniforme dashboard van QLiCT is alles gelijk, lekker duidelijk’.

Geen problemen maar uitdagingen
Ook Petra van Hulsen is heel tevreden over het nieuwe netwerk op haar scholen. ‘Alle groepen loggen op dezelfde manier in en het dashboard is zo mooi! Heel handig voor mij als ICT-coördinator, ik log overal in en kan alles zelf doen. Ook de leerkrachten zijn allemaal heel enthousiast. Ze logden meteen al vanuit huis in met de Afstandsbediening en het ging direct goed.’

En ook voor de uitrol zelf heeft Petra alleen maar goede woorden (ondanks dat ze vanwege een foutje alle mailgegevens op haar eigen laptop kwijt raakte. Tip: alles wat niet web-based is heel goed saven en veilig stellen…). De uitrol op De Boemerang, op 25 en 26 januari liep gesmeerd. Petra: ‘Als er al problemen waren, werden ze snel opgelost. En het leuke is, bij QLiCT hebben ze het niet over problemen, er zijn geen problemen, alleen maar uitdagingen’.

Heel fijn vond Petra het dat de school gelijk 34 nieuwe computers kreeg. Al is het wel zo dat ze hiervoor meer computers hadden. ‘In eigen beheer maakte het niet zoveel uit hoeveel computers je had. Maar bij QLiCT betaal je per pc, en daarom heeft het OPSO bestuur een norm ingesteld: één pc op acht leerlingen, drie voor de administratie en een per groep. Maar omdat de computers nu allemaal goed werken, zijn ze niet slechter uit. ’

Alles doet het
Volgens Harry Plaatsman is een aantal scholen er met de nieuwe norm qua aantal pc’s op achteruit gegaan. Maar er wordt niet gemopperd, omdat alles het zo goed doet. Hij heeft helemaal geen negatieve geluiden gehoord. Alle scholen zijn bijzonder tevreden. Ook op BSO Tangram hebben ze nog maar twee pc’s in iedere klas, en nog eentje voor het digiboard. Maar volgens ICT-coördinator Robert gaat het niet om het aantal pc’s dat je hebt, maar hoe ze worden ingezet. ‘En bovendien doen ze het nu allemaal’.

 

   
    QLiCT,  Postbus 112,  7500 AC  Enschede,  T 053-4750610,  E-mail,  Website